Ευρωπαικά Έργα που στηρίχθηκαν στο "Άνω Μαγνητών Νήσοι"
TOURAL
Το έργο TOURAL υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe (HORIZON). Το TOURAL επικεντρώνεται στον δημιουργικό και πολιτιστικό τουρισμό, ως κινητήριες δυνάμεις για την αειφόρο ανάπτυξη, προσφέροντας μια ενισχυμένη περιφερειακή συνεργασία και ολοκληρωμένες τοπικές αλυσίδες αξίας. Το έργο θα υλοποιήσει ένα μοντέλο για την υποστήριξη της ανάπτυξης του τουρισμού στις αγροτικές περιοχές που θα συμμετέχουν, ισορροπώντας την ανάπτυξη των αστικών κέντρων. Η προσέγγιση θα είναι πολυδιάστατη σύμφωνα με την αντιμετώπιση των τουριστικών τομέων (ενάλια πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, πολιτιστικός και δημιουργικός τουρισμός, πολιτιστική τουριστική επιστήμη). Σκοπός του έργου είναι η συνδημιουργία επιχειρηματικών μοντέλων και τουριστικών προϊόντων, καθώς και ο σχεδιασμός και η επιχειρηματική ανάπτυξη με ολοκληρωμένες αλυσίδες αξίας. Το πεδίο εφαρμογής περιλαμβάνει 3 περιοχές από την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου πελάγους (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία) και 3 περιοχές από την Μαύρη Θάλασσα (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουκρανία).
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.999.927€, η διάρκεια υλοποίησης του είναι 36 μήνες, ενώ οι εταίροι του έργου ανέρχονται στους 20 και προέρχονται από χώρες όπως Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ιταλία, Κροατία, Αλβανία, Γαλλία και Ουκρανία.
ecoRoute
Το ecoRoute υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος European Maritime Fisheries and Aquaculture Fund (EMFAF). Σκοπός του έργου είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πολυδιάστατης προσέγγισης, προωθώντας με έξυπνο τρόπο τον Ενάλιο Πολιτιστικό και Φυσικό Τουρισμό, επιτρέποντας τη δημιουργία των αντίστοιχων προορισμών με μία οικολογική προσέγγιση, που βασίζεται στο φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, διαφοροποιώντας και αναπτύσσοντας αντίστοιχες υπηρεσίες προς όφελος τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
Τα πρώτα αναμενόμενα αποτελέσματα του ecoRoute περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της εποχικότητας στον τουριστικό σχεδιασμό, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο από 6 σε σχεδόν 12 μήνες, καθώς και την υποστήριξη των υφιστάμενων αξιών του τουρισμού με σκοπό την άνθισή τους και την εμφάνιση νέων.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 1.176.466€ και η συνολική διάρκεια υλοποίησής του είναι 30 μήνες. Το έργο περιλαμβάνει εταίρους από την Ελλάδα, την Γαλλία και την Πορτογαλία.
Το ART4SEA στοχεύει στη δημιουργία ενός προγράμματος διεθνικής και διεπιστημονικής συνεργασίας που περιλαμβάνει καλλιτέχνες, δημιουργικούς επαγγελματίες, εμπειρογνώμονες στα ψηφιακά μέσα και επιστήμονες της θάλασσας, για να παράγουν από κοινού έναν συνδυασμό φυσικών και ψηφιακών έργων τέχνης επικεντρώθηκε στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την υποβάθμιση των ωκεανών και την κλιματική αλλαγή, παρακινώντας έτσι τους ανθρώπους να υποθέσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον συμπεριφορά στην καθημερινότητά τους. Στο ART4SEA θα συμμετάσχουν 24 διεθνείς καλλιτέχνες, επιλεγμένοι μέσω ανοιχτής πρόσκλησης, που θα εκπαιδευτούν από το προσωπικό του έργου σχετικά με: α) τις κύριες περιβαλλοντικές προκλήσεις που οι επιστήμονες αντιμετωπίζουν β) τις μεθόδους Ocean Literacy. γ) τις βιώσιμες πρακτικές στις τέχνες και δ) τις ψηφιακές τεχνολογίες όπως η Εικονική, Επαυξημένη και Μικτή Πραγματικότητα. Ένα κατανεμημένο πρόγραμμα διαμονής θα πραγματοποιηθεί σε 3 μικρά νησιά Med (Ustica στην Ιταλία, Αλόννησος στην Ελλάδα και Gozo στη Μάλτα) όπου οι καλλιτέχνες θα εμπνευστούν από το εκπληκτικό φυσικό περιβάλλον, τις παλιές ναυτικές παραδόσεις και την άμεση σχέσεις με τους ντόπιους με σκοπό να δημιουργήσουν ψηφιακά και in situ έργα τέχνης.
Το έργο BCThubs θα δημιουργήσει στην Ελλάδα, την Βουλγαρία και την Μάλτα, κόμβους αριστείας στις τεχνολογίες Γαλάζιας Κουλτούρας που θα λειτουργούν ως μόνιμες δομές, οι οποίες μέσω καινοτόμων λύσεων και προϊόντων θα στηρίξουν την βιώσιμη ανάπτυξη, αποκατάσταση, αξιοποίηση, διαχείριση, προσβασιμότητα και ανάδειξη της Υποβρύχιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Παρά το γεγονός ότι οι Κόμβοι αυτοί έχουν τοπικό χαρακτήρα, είναι διασυνδεδεμένοι και προσανατολισμένοι σε εθνικές και διεθνείς συνέργειες που επιδιώκουν διασυνοριακές συνεργασίες για κοινούς στρατηγικούς στόχους και συναφείς αλυσίδες προστιθέμενης αξίας.
Κάθε Κόμβος Αριστείας φέρνει σε επαφή όλους τους περιφερειακούς/εθνικούς φορείς που σχετίζονται με την Γαλάζια Κουλτούρα και την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά, συμπεριλαμβανομένων ερευνητικών φορέων, επιχειρήσεων, του Δημόσιου Τομέα και κοινωνικών φορέων, ενισχύοντας τις ικανότητες και την αποτελεσματικότητά τους, με στόχο την ενίσχυση της αριστείας και καινοτομίας στη βιώσιμη Γαλάζια Οικονομία/Πολιτισμό στις αντίστοιχες περιοχές.
Το έργο CREAMARE στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου διακρατικής και διατομεακής συνεργασίας στο οποίο πολιτιστικοί οργανισμοί, επιστημονικοί/ερευνητικοί φορείς, δημιουργικοί επαγγελματίες και ειδικοί τεχνολογίας παράγουν από κοινού ψηφιακές εφαρμογές και πολυμέσα για την επικοινωνία, τη διάδοση και την προώθηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΕΠΚ). Ταυτόχρονα, το έργο ευαισθητοποιεί σχετικά με διάφορα προβλήματα των ωκεανών, όπως η ρύπανση και άλλες περιβαλλοντικές απειλές.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός Serious Game στο οποίο ο παίκτης θα μπορεί να επισκεφτεί εικονικά υποβρύχιες τοποθεσίες λύνοντας αινίγματα και προκλήσεις μαθαίνοντας έτσι και για την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά. Επίσης, θα δημιουργηθούν αυτόνομα τρισδιάστατα μοντέλα και ψηφιακό περιεχόμενο και να χρησιμοποιούν αυτά τα δεδομένα για την παρακολούθηση της κατάστασης διατήρησης των πολιτιστικών αγαθών. Επίσης, ένα residency θα διοργανωθεί για τη συμπαραγωγή του Serious Game, με 6 εξωτερικούς δημιουργικούς επαγγελματίες που θα επιλεχθούν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης.
Σκοπός του i-blueCulture είναι να προσφέρει μία ανυπέρβλητη «στεγνή» εμπειρία της υποβρύχιας πραγματικότητας στον επισκέπτη με δυνατότητα στοιχείων επαυξημένης πραγματικότητας εντός ενός γεωαναφερμένου θαλασσίου χώρου και «εντός πλαισίου», καθώς και στο χώρο ενός μουσείου ή κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών στη στεριά, όπου θα παρέχεται η δυνατότητα «περιήγησης» εντός ζωντανής αναμεταδιδόμενης υποβρύχιας εικόνας.
Τα τρία πιλοτικά σημεία του έργου είναι τρία βυζαντινά ναυάγια που βρίσκονται στον όρμο «Βασιλικός» της νήσου Περιστέρας στην Αλόννησο σε βάθος 55-60 μέτρων με φορτία 3000-4000 αμφορέων και χρονολογούνται στον 10ο , 11ο και 12ο αιώνα μ.Χ.
Το i-ScubaDiving είναι ένα Καινοτόμο Σύστημα Απομακρυσμένης Εμβύθισης σε Υποβρύχια Περιβάλλοντα, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στους δύτες, με τη χρήση κοινών υποβρύχιων καμερών και μέσω της πληθοποριστικής πλατφόρμας, να δημιουργούν και να μοιράζονται το δικό τους τρισδιάστατο 3D μοντέλο μιας υποβρύχιας θέσης που παρουσιάζει πολιτιστικό, περιβαλλοντικό ή καταδυτικό ενδιαφέρον και άλλο υλικό, όπως φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα. Προβλέπεται ακόμα η δυνατότητα δημιουργίας ενός περιβάλλοντος εικονικής πραγματικότητας (VR) με βάση το 3D μοντέλο, με πληροφορίες επαυξημένης πραγματικότητας (AR).
Σκοπός του έργου, μέσω την σύγχρονων τεχνολογιών και των καινοτόμων εφαρμογών, είναι η ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας, ώστε να συμβάλει ουσιαστικά στη διατήρηση, ανάδειξη και συντήρηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο του έργου, θα δημιουργηθεί για πρώτη φορά παγκοσμίως ένα ημί-αυτόματο εξειδικευμένο RoV (Remotely Operated Vehicle), το οποίο θα έχει μέγιστο επιχειρησιακό βάθος τα 120 μέτρα. Θα διαθέτει δύο ρομποτικούς βραχίονες με απτικό αισθητήρα και τρεις αρθρώσεις, προβολείς και στερεοσκοπικές κάμερες.
Το σύστημα U-archaeo-RoV καινοτομεί και υποστηρίζει σημαντικά την Ενάλια Αρχαιολογική Έρευνα, ενισχύοντας την ασφάλεια και ακρίβεια της έρευνας στο πεδίο και μειώνοντας το υψηλό κόστος και τη χρονοβόρα διάρκειά της. Παράλληλα συμβάλλει στην προστασία και αξιοποίηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομάς.
Το έργο BLUEMED είναι ένα ευρωμεσογειακό έργο που προωθεί την ανάδειξη και προστασία της ενάλιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Μεσογείου με σκοπό την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού στην περιοχή μέσα από τη δημιουργία Επισκέψιμων Ενάλιων Αρχαιολογικών Χώρων και τη λειτουργία Κέντρων Ευαισθητοποίησης της Γνώσης (KACs) με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως επαυξημένη και εικονική πραγματικότητα. Ήδη τα πρώτα δύο KACs σε Αλόννησο και Αμαλιάπολη λειτουργούν , ως κέντρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού.
Ο στόχος του MaR-e-BoX είναι η ανάδειξη της Ευρωπαϊκής Ενάλιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, μέσω της γνώσης του πολιτιστικού και φυσικού πλούτου και της ευαισθητοποίησης του κοινού. Σε αυτή την προσπάθεια, κινητοποιούνται νέες τεχνολογίες και μέρος της Πολιτιστικής και Δημιουργικής βιομηχανίας για να ενισχυθούν οι πολιτιστικές / καλλιτεχνικές εμπειρίες σε εκθεσιακούς χώρους (π.χ. σε μουσεία και γκαλερί τέχνης) και να αναδειχθούν νέες μορφές δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, επιστημόνων, μηχανικών, αρχαιολόγων, και άλλων φορέων.
Το MeDryDive είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο έργο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασχολείται με την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος «Dive in History» με σκοπό να αναδείξει την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Κροατία και το Μαυροβούνιο. Το MeDryDive ενσωματώνει στοιχεία της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας (Cultural and Creative Industry) όπως εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality) και εκπαιδευτικά παιχνίδια που θα εμπλουτίσουν την εμπειρία των τουριστών και θα τονώσουν το ενδιαφέρον τους για την Ενάλια Πολιτιστική Κληρονομιά.
Με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μέσω του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Υποβρύχια Πολιτιστική Διαδρομή στην Κλασική Αρχαιότητα», δημιουργήθηκε ένα πρωτοποριακό τουριστικό -πολιτιστικό προϊόν, με τίτλο «Dive in History». Η συμμετοχή Ελλάδας και Ιταλίας στο πρόγραμμα αυτό, αποτελούν απόδειξη του κοινού τους ενδιαφέροντος για τις υποθαλάσσιες αρχαιότητες καθώς και της κοινής κληρονομιάς και των κοινών πολιτιστικών αξιών τους.
Στόχος του έργου uBlueTec είναι η δημιουργία, η εκπαίδευση και η προώθηση υποβρύχιων τεχνολογιών και δεξιοτήτων με γνώμονα μια μελλοντική βιώσιμη «μπλε οικονομία» με το ελάχιστα δυνατό ανθρακικό αποτύπωμα. Το uBlueTec βασίζεται στη συνεργατική προσέγγιση με τη συμμετοχή φορέων εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και ευρύτερων δικτύων από το Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα της «μπλε οικονομίας». Κατά τη διάρκεια του έργου, θα δημιουργηθεί μεταξύ άλλων και μια εξειδικευμένη πλατφόρμα, η οποία θα βοηθήσει στη μείωση της διαφοράς των απαιτούμενων από την αγορά δεξιοτήτων όπως επίσης και στη συνεύρεση συνεργατών.